Sağlığını Erteleme Harekete Geç

Dicle Üniversitesi Hastanesi, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekmek amacıyla ana bina polikliniklerinde farkındalık standı açtı. Başhekimlik Sosyal Komitesi ve Halk Sağlığı Anabilim dalı tarafından düzenlenen etkinlik, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Standı ziyaret eden Başhekim Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, toplum sağlığının bireylerin refahı ve ülkenin kalkınması üzerindeki etkisine değindi. Prof. Dr. Akıl, "Bir toplumun sağlığı, o toplumun üretkenliğini, ekonomik gücünü ve genel yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Sağlıklı bireyler, sağlıklı topluluklar demektir. Bu da ülkelerin kalkınmasına ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlar" dedi. Ayrıca, hastalıkların önlenmesinin ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının teşvik edilmesinin, sağlık sistemleri üzerindeki yükü azalttığını ve sağlık harcamalarını düşürdüğünü vurguladı.
Prof. Dr. Akıl, aşı programlarının sağlık üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekerek, "Aşılar sayesinde kızamık, çocuk felci ve grip gibi hastalıkların görülme sıklığı büyük ölçüde azalmış ve salgınlar önlenmiştir. Bu sayede sağlık sistemlerimizin üzerindeki yük hafiflemiş, toplumların sağlık ve refah düzeyi önemli ölçüde artmıştır" dedi. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kılınç. Dr. "Günümüzde halk sağlığı yaklaşımı çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından bireylerin sağlık durumlarını bütüncül bir şekilde değerlendirmek ve potansiyel riskleri önceden tespit etmek amacıyla çeşitli izlem ve tarama programları yapılmaktadır. Bu kapsamda, 15-49 yaş arası kadın izlemleri, gebe ve lohusa izlemleri, bebek, çocuk ve ergen izlem programları gibi düzenli takipler yapılmaktadır" dedi. Ayrıca, evlilik öncesi taramalar, yenidoğan taramaları, kanser taramaları, hijyen, su sanitasyonu, sağlıklı beslenme ve bağışıklama gibi koruyucu sağlık programlarının önemini vurguladı.
Stand, etkinlik boyunca vatandaşlar tarafından ilgiyle ziyaret edildi.

halk 2