Patoloji Laboratuvarına 450 Bin Euroluk Teknolojik Yatırım

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde patoloji laboratuvarına kanser tedavisi için 450 bin Euro’luk gelişmiş teknolojik yatırım yapıldı.
Gelişmiş teknolojik cihazların hizmete girme açılış törenine Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, öğretim üyeleri ve çok sayıda hastane çalışanı katıldı.
Kanser tedavisinde erken tanı için önemli rol oynayan yeni cihazların tanıtımda konuşma yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi olarak hastaneye ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi.
HASTANEYE CİDDİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ
Karakoç, “Dicle Üniversitesinde 1-2 yıl içerisinde ciddi yatırımlar oldu. Sadece hastane için inşaat kısmına ayrılan para, yaklaşık 30 milyon TL. Yeni bir hastane kazandırırken yeni iyileşmeler, fiziki iyileşmeler ve cihaz olarak iyileşmeler oldu. Bunlardan bir tanesi patoloji bölümüne yatırımı yapılan çalışmaydı. Patoloji bölümümüze yaptığımız yatırım ise 450 bin Euro’ya yakın oldu” dedi.
Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, ise patoloji laboratuvarına son teknolojik cihazların alındığını ifade etti.
Daha önceden ışık mikroskobik ile kanser tanılarının koyulduğunu şimdi ise ışık mikroskobik ile beraber ek teknolojik aletlerin devreye girdiğini belirten Akdağ, “Dicle Üniversitesi Hastanesinde yeni patoloji bölümünde yeni cihazlarımızın tanıtım açılışını yapmış olduk. İlerlemiş ülkelerde olduğu gibi Diyarbakır’da da Dicle Üniversitesi Hastanesinde de bir öğretim üyesi hocamızın proje aracılığı ile verdiği ve hizmete sunduğumuz FISH ve benzeri aletlerin devreye girmesi söz konusu oldu. Bunu aslında patolojinin önemli bir parametresi olarak değerlendirebiliriz. Örneğin bir hastayla ilgili kanser tanısı konuluyorsa, buna yönelik bir tedavi yapılacaksa o tedavinin o kişiye özel bir planlanması çerçevesinde yapıyoruz. Kişinin ailesinde kanser hastasının olup olmadığı veya hedefe göre nasıl bir tedavi yapılması gerektiğiyle ilgili devrim şeklinde önemli bir tanı aracıdır. Daha önceden herhangi bir kanser hastasına kemoterapi adı altında genel ilaç veriliyordu. Ancak şuan kişiye göre, tedavi şeklini oluşturma çerçevesinde bir gelişme söz konusudur" dedi.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında Dr. Selver Özşener de “Floresan in situ hibridizasyon (FISH), solit tümör dediğimiz lösemi ve lenfomalar dışındaki akciğer böbrek, kaslardan çıkan tümörlerdeki genetik mutasyonları araştırmak için kullandığımız bir yöntem. FISH analizinde FISH’e özgü floresan mikroskop ve bir yazılımdan faydalanıyoruz. Öncelikle tümör hücrelerini ışık mikroskobunda seçiyoruz daha sonra onlar üzerinde eşleştirmeyi yapıp, arkasından da burada incelememizi tamamlıyoruz. Sonrasında uluslararası dünyaca da belirlenmiş standartlar var. Belirli sayıda hücreyi sayıyoruz, belli sayıda eşit değerimiz ve katof değerimiz bulunmakta. O değeri bulunca da pozitif diyoruz. Bu esnada onkolog arkadaşımız hastaya akıllı ilaç tedavisine başlıyor, 20 günde çıkan patoloji sonuçlarının FISH cihazı ile bir haftaya düşüyor" dedi.