Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Yönetimi Birimi tüm hastane çalışanlara yönelik “MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME ve FARKINDALIK EĞİTİMİ” gerçekleştirdi.
Başhekimlik konferans salonunda gerçekleşen eğitimde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Sadullah Girgin tarafından meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi ve korunma yolları ve risk faktörleri hakkında katılımcılara eğitim verdi.
Prof.Dr.Sadullah Girgin “Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Kanserli doku, önce yakın çevresine sonra, memeye yakın lenf bezlerine yayılıyor. Zamanında tanı konulup tedavi edilmeyen hastalarda kanser diğer organlara yayılarak tedavisi olanaksız evreye geçiyor. Diye konuştu.
Meme kanserlerinin son yıllarda görülme sıklığı oldukça arttığını belirten Girgin; Küresel ölçekteki istatistiklere göre meme kanserinin görülme sıklığı 100000’de 40-50 civarlarında hesaplanmakta. Bunun yanı sıra, ABD verilerine göre bir kadının hayatı boyunca meme kanserine yakalanma olasılığı 1/8 olarak ifade ediliyor. Her ne kadar ilerleyen yaşlarla beraber görülme sıklığı artsa dahi, meme kanserinden korunmanın birtakım yolları olduğu söyledi.
Korunma Yolları;
Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak,
Sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak,
İdeal kiloyu korumaya özen göstermek,
Bebek sahibi olan anneler için ilk 6 ay emzirmek,
Çok geç yaşta anne olmamak,
Hormon ilaçlarının kullanımına dikkat etmek.
Meme Kanseri Risk Faktörleri;
Kadın olmak,
50-70 yaş arasında ve menopoz sonrası dönemde olmak,
Ailesinde (anne veya baba tarafında) meme kanserine yakalanmış akrabaları olmak, (Akrabalık derecesi ne kadar yakın ve meme kanserli akraba sayısı ne kadar fazlaysa risk o kadar yükselir).
Daha önce meme kanserine yakalanmış olmak,
Adet başlama yaşının erken, menopoz yaşının geç olması,
Hiç doğum yapmamış olmak,
İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak,
Doğum yapmış fakat bebeğini emzirmemiş olmak,
Uzun süreli hormon tedavisi almak,
Modern şehir yaşamı ortamında yaşamak,
Sigara ve tütün ürünleri kullanmak,
Şişmanlık; özellikle menopoz sonrası fazla kilo almak ve doymuş yağlardan zengin gıdaları fazla miktarda tüketmek,
Fiziksel aktivite azlığı.