Karaciğer Organ Naklini Başarıyla Gerçekleştirdik

Batman’da yaşayan Hasan Olgun (48) gittiği hastanede uzun süredir Hepatit B teşhisi konuldu. Olgun’un bu süre zarfında Karaciğeri üzerinde kitle oluştuğu tespit edildi. Olgun ailesi Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde karaciğer sirozu ve kitle olması nedeniyle organ nakli kararı verildi. Heyet tarafından Olgun ailesine bu durum bildirildi. Ailenin 24 yaşındaki oğlu Yunus Olgun, babası Hasan Olgun’a karaciğerini vereceğini bildirdi. Bunun üzerine hastanede kontroller yapılarak uygunlukları kontrol edildi. Tüm tetkiklerde başarı elde eden doktorlar daha sonra nakil için görüşmelere başladı. 8 gün önce başarılı operasyon gerçekleştiren hastane ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ ile çalışanlar, Olgun ailesini ziyaret etti.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, yaptığı açıklamada hastanenin tarihinde bir ilk gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hastanelerinde ilk Karaciğer naklini yapıldığı söyleyen Karakoç, şunları konuştu:

"Hastamızı bugün taburcu ediyoruz. Türkiye’de yaklaşık 25 bin ile 28 bin arası insan beklemekte. Organ nakliyle birlikte bir hayat ve can veriyoruz. 2004 yılında yılda ortalama 3 bağış yapılırdı. 2018’de bu rakam 77 binlere ulaşmış bulunmakta. Burada sağlıktaki yatırımlarla birlikte vatandaşlarımızın bilinçlenmesinde ayrı bir önem var. Her yıl vatandaşlarımız organ nakli beklemekte. Vatandaşlarımızın organ nakli için gerekli önemi göstermesini istiyoruz."

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ ise Dicle Üniversite Hastanesi’nin bölgede önemli bir sağlık üssü olduğunu söyledi.

"Bir çok konuda olduğu gibi bugün de Karaciğer naklini önemli bir adım atarak gerçekleştirdik" diyen Akdağ,

"Organ nakli multidisipliner bir çalışma. Bir hekim veya hocanın yapıyorum demesiyle olmuyor. Bir ekip çalışması bu. Bir çok birim destek veriyor. Üst eğitim alan hocalarımız var. Karaciğer naklinin hazırlanması ve planlanması bu anlamda ciddi bir yatırımı da gerektiriyor. Biz bu anlamda destek veren yönetimimize de teşekkür ederiz. Planladık ve bugüne geldik. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde ilk çalışmamızı gerçekleştirdik. Sağlıkla ilgili bir problem yaşanmadan tamamladık. Baba ve çocuğunu taburcu edeceğiz."ifadesini konuştu.

Başarılı operasyon gerçekleştiren doktorlara teşekkür eden Hasan Olgun ise "Şu anda çok mutluyuz. Buraya geldik hocayla tanıştık çok şükür. Nakil olduk. Araştırdık. Mehmet ve Murat hocanın namını duymuştuk. Malatya'da yapmışlardı. Biz de onların yanına geldik." diye konuştu.

Babasına Karaciğer dokusunu vermekten dolayı mutlu olduğunu belirten Yunus Olgun da "Birine can vermek çok güzel bir şeydir. Hocalara teşekkür ederim çok başarılı bir operasyon yaptılar. Temizlik personeline kadar çok yardımcı oldular" ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023 05 12 at 15.06.13

WhatsApp Image 2023 05 12 at 15.06.40