online ran tel

banner logo

“Sepsis, Enfeksiyona Bağlı En Ölümcül Hastalıktır”

DSC 6795

Prof. Dr. A.Kemal Kadiroğlu; “Hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS, ülkemizin de önemli bir sağlık problemidir.” dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde Dünya Sepsis Günü nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla konferans düzenlendi. Konferansın açış konuşmasını yapan Hastaneler Başhekimi Prf. Dr. A.Kemal Kadiroğlu; 26 Mayıs 2017 tarihinde Cenevre’de gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesinde alınan karar ile sepsis hastalığının önemli hastalıklar listesine alındığını ve 13 Eylül’ün Dünya Sepsis Günü olarak resmen kabul edildiğini söyledi.

Kalp Hastanesi Toplantı Salonunda verilen konferansa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ufuk Aluçlu, Başhekim Prof. Dr. A. Kemal Kadiroğlu, Başhekim Yardımcısı Doç.Dr. Recep Dursun, Başhemşire Rahime Atlı, öğretim üyeleri, hemşireler ve vatandaşlar katıldı. Konferansa başkanlık eden Başhekim Kadiroğlu, yaptığı konuşmada, Sepsis’in enfeksiyona karşı vücudun verdiği kontrolsüz tepki neticesinde çoklu organ yetmezliğine, şoka, komaya ve ölüme kadar ilerleyen ciddi bir hastalık olduğunu belirterek; “ Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, ortalama 6-7 milyon kişinin ölümüne yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS, ülkemizin de önemli bir sağlık problemidir. Ülkemizde tam rakam bilinmemekle beraber yılda ortalama 175000 kişinin öldüğü düşünülmektedir. “ şeklinde açıklamalarda bulundu.

İleri yaş, malignite, kronik hastalıkları olanlar ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin ciddi risk grubunu oluşturduğunu  ifade eden Kadiroğlu; “ Bu grupta sepsis’in görülme sıklığı artmaktadır. Özellikle başta akciğer ve idrar yolları enfeksiyonları olmak üzere diğer sistem enfeksiyonları da kaynak olabilmektedir. Bununla birlikte yapılan bilimsel araştırmalar kişisel hijyenin ve sağlık kurallarına uymanın enfeksiyon ve sepsis gelişimini anlamlı oranda azalttığını ortaya koymuştur. Özellikle el hijyenine son derece dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ancak yine de bu gruptaki hastalarda meydana gelen enfeksiyonlar erken dönemde tanınmalı ve zamanında antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Erken tanı ve tedavinin sepsis tanısı almış hastalarda ölüm riskini azalttığına dair yayınlar olduğunu biliyoruz. “ dedi.

13 Eylül Dünya Sepsis Günü Aktivitesi;

Dünya Sepsis Günü nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla Anastezi ve Reanimasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gönül Ölmez Kavak tarafından verilen konferansta sağlık personellerine SEPSİS hastalığı  ile ilgili bilgi verildi.  Prof. Dr. Gönül Ölmez Kavak verdiği eğitimde, Sepsis’in, vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan, doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyon olduğunu söyledi.

Sipsis Hastalarının ölüm olasılığı

Sepsis gelişen hastaların ölüm olasılığı, hastanın genel sağlık durumu ve yaşı, tanı koyulma zamanı, tedavinin başlama zamanı, tedavinin yeterliliği, tedavinin yapıldığı sağlık kuruluşunun yeterliliği,hastalığın şiddeti gibi nedenlere bağlı olarak/20-80 arasında değiştiğini ifade eden Kavak; “Her yıl sepsis gelişen hastaların 5.5-8 milyonunun hayatını kaybettiği düşünülmektedir.” dedi.

Kavak; “Sepsis’e karşı savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığı büyük önem taşıdığına vurgu yapan Prof. Dr. Gönül Ölmez Kavak, Türk Yoğun Bakım Derneği, T.C. Sağlık Bakanlığının destek ve katılımı ile ülkemizdeki tüm sağlık personeline yönelik bir eğitim kampanyası planlanmıştır. Eğitim Kampanyası 13 Eylül Dünya Sepsis Günü’nde aynı anda ülkemizin değişik şehirlerindeki 100’den fazla hastanede başlatılacaktır.” Şeklinde konuştu.

DSC 6795

DSC 6796

DSC 6802

DSC 6806

DSC 6808

Haritalar

Adresimiz:
21080 Kampüs Sur
Diyarbakır Türkiye
Çalışma Saatlerimiz
Hafta içi 08:00 - 12:00  ve 13:00 - 17:00
Ziyaret Saatlerimiz: Her gün 13.00-14:00

Vizyonumuz

"Halka Hizmet, Hakka Hizmettir" anlayışıyla, Sağlıkta kalite ve Akreditasyon standartları çerçevesinde, sürekli bilgi ve teknolojisini yenileyebilen, Ülkemizde ve komşu ülkelerde güvenle anılan bir referans hastane olmaktır.

Misyonumuz

Hasta, hasta yakını ve çalışan odaklı, çağdaş tıbbi etik ilkelerini benimseyen, Sağlıkta kalite ve Akreditasyon standartlarına uygun ve katılımcı yönetim anlayışı ile bütüncül bir sağlık hizmeti sunmaktır.