Çocuk İstismarı ve Görüşme Tekniği Konulu Konferans Verildi

DSC 4365

Dr.Nasıroğlu; “15 yaşından büyük, 18 yaşından küçük olan kız çocuklarına yapılan istismarlarda cezaların çok az olduğunu, gerçek anlamda ceza verilmesi isteniyorsa mağdurun 15 yaşından küçük olması gerekiyor.

"Dicle Üniversitesi Hastaneleri  Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu; cinsel istismara uğrayan çocuk mağdur ile yapılan ilk görüşmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer ilk görüşme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor” dedi.

Başhemşirelik Sosyal Komite tarafından organize edilen ve Kalp Hastanesi Toplantı Salonunda yapılan “Çocuk İstismarı ve Görüşme Teknikleri ) konulu konferansta konuşan  Çocuk ve Ergen  PsikiyatristiYrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu18 yaş altı insanların çocuk sayıldığını ve cinsel istismara uğramış bir çocuk ile yapılan ilk görüşmenin çok önemli olduğunu belirterek; “Çinsel istismar ile ilgili yapılan görüşmelerde çok büyük sıkıntılar var. İlk görüşme çok az kişi tarafından biliniyor. Bunun çok büyük sorunları var. Eğer ilk görüşme düzgün yapılmazsa karşı taraf ceza almıyor ve dava bitiyor, ya da davalar çok uzuyor. Davaların uzun sürmesinin ilk sebebi ilk görüşmenin yanlış yapılmış olmasıdır.” dedi.

Bazı istismar Cezaları çok az
15 yaşından büyük, 18 yaşından küçük olan kız çocuklarına yapılan istismarlarda cezaların çok az olduğunu, gerçek anlamda ceza verilmesi isteniyorsa mağdurun 15 yaşından küçük olması gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, “18 yaşından küçük her kişi çocuktur. Bu çok önemlidir. Mesela 17 yaşında bir kız çocuğu 40 yaşında birinin cinsel istismarına uğradı. Kız dedi ki ‘Ben şikayetçi değilim.’ Ne oluyor biliyor musunuz? Hiçbir şey olmuyor, dava düşüyor. Diyelim ki 17 yaşında birisi 25 yaşında birisiyle kendi isteğiyle birlikte oluyor, şikayetçi oluyor. Yine ceza düşüyor. Karşı taraf serbest kalıyor. Çünkü ceza sınırı az 2-5 yıl arası oluyor ve tutuksuz yargılanıyor. Cinsel istismar için gerçekten ceza verilmesi isteniyorsa o çocuğun 15 yaşından küçük olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çocuk evlilikleri Türkiye’deki evliliklerin 3 te birini oluşturuyor

18 yaş altı evlilik oranının Türkiye’de çok fazla olduğunu dile getiren Nasıroğlu, “16-18 yaş arası evliliklerin Türkiye’de yasaklanmasını istedik. Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Çocuk istismarı kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor diye düşündük. Özellikle Suriyeli mülteci çocuklarda bu çok yaygın görülüyor. 18 yaş altı çocuk evlilikleri Türkiye’deki evliliklerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor” dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu konferansta ayrıca, istismara uğramış mağdurlarla yapılan ilk görüşmede nelere dikkat edilmesi ve özellikle nelerin sorulması gerektiğini sunum eşliğinde katılımcılara anlattı.

DSC 4365 DSC 4370

DSC 4369

Haritalar

Adresimiz:
21080 Kampüs Sur
Diyarbakır Türkiye
Çalışma Saatlerimiz
Hafta içi 08:00 - 12:00  ve 13:00 - 17:00
Ziyaret Saatlerimiz: Her gün 13.00-14:00

Vizyonumuz

"Halka Hizmet, Hakka Hizmettir" anlayışıyla, Sağlıkta kalite ve Akreditasyon standartları çerçevesinde, sürekli bilgi ve teknolojisini yenileyebilen, Ülkemizde ve komşu ülkelerde güvenle anılan bir referans hastane olmaktır."

Misyonumuz

"Hasta, hasta yakını ve çalışan odaklı, çağdaş tıbbi etik ilkelerini benimseyen, Sağlıkta kalite ve Akreditasyon standartlarına uygun ve katılımcı yönetim anlayışı ile bütüncül bir sağlık hizmeti sunmaktır."