D.Ü. Hastaneleri’nde Yapay Mesane Ameliyatı

IMG_8822

Dicle Üniversitesi Hastaneleri,  batı illerindeki köklü üniversitelerinde ihtisas görmüş genç ve yetenekli öğretim elemanlarını kadrosuna katmasıyla, hastaları Ankara ve İstanbul gibi illere gidip gelme çilesinden önemli oranda kurtarırken, yapay mesane ameliyatını da yaparak bölgede bir ilke daha imza attı.

Not: Haber metni, video ve resimler için tıklayınız

Dim lights Embed Embed this video on your site

Yaptığı başarılı ameliyatlarla göz dolduran Dicle Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Kliniği, ürolojinin zor ameliyatlarından biri olarak bilinen ve bölgede yapılamayan mesane kanserinde, mesanenin çıkartılması ve yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapılması ameliyatını da başarıyla gerçekleştirmeye başladı.

Böbrekte şişme ve mesanede kanama şikâyetiyle hastanelerine gelen Mustafa Atakay (64) adındaki hastanın yapılan tetkiklerinde Mesane Kanseri olduğu tespit edildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bozkurt, hastaya 4.5- 5 saat süren bir operasyonla yapay mesane yapıldığını, bu hastalığın genelde ileri yaş (60 yaş ve üstü) hastalığı olduğunu belirterek şöyle dedi: “Ancak sigara, kimyasal ajanlara maruz kalma, yağlı ve kızarmış yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi, genetik yatkınlık ve mesanenin uzun süreli tahrişi mesane kanserinde bilinen bazı risk faktörleri olup, genç yaşlarda da görülebilir. Bu hastalığın tedavisi, eğer tümör mesane içinde olup henüz kas tabakasına yayılmamışsa endoskopik olarak yapılır. Ancak mesane kas tabakasına yayılmış fakat diğer dokulara geçmemişse mesanenin çıkarılarak yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapılması ameliyatı klasik bir tedavi şeklidir.’’

Bozkurt ‘Üroloji Anabilim Dalında son iki yılda göreve başlayan 5 öğretim üyesinin bölgedeki üroloji hastalarına kaliteli hizmeti verdiğine dikkat çekerek: ‘’Her geçen gün Ankara ve İstanbul’a sevk oranlarımız azalıyor. Altı ay önceye kadar günde 10–15 sevk isteğine ve baskısına maruz kalınırken verdiğimiz hizmet sayesinde şu an sevk oranımız sıfıra inmiştir. Bölge insanımız hastanemizde kendilerine kaliteli hizmet sunulduğunu ve değer verildiğini öğrenince yüzlerce kilometre yol kat ederek batıya gitmiyor ve mağdur olmuyor.’’ diye konuştu.

IMG_8823  IMG_8822

30 bin TL’ye yapılan ameliyat

Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Atar’ da ürolojinin riskli ve en zor müdahalelerinden biri olan, mesane ameliyatını başarıyla gerçekleştirmenin ve bu hizmeti bölge insanına sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek: ‘’ Bölgede bu ameliyat şu an yapılmadığı için hem zahmetli ve hem de ekonomik olarak ciddi bir yük oluşturuyordu. Bu hastaların çoğu da özel merkezlere yönlendirilerek 25-30 bin TL. gibi ciddi para yükü ile karşı karşıya kalıyorlardı. Hastanemizde bu ameliyatın yapılıyor olması ve hastalardan hiçbir ücret alınmaması bu rahatsızlığı olan hastalar ve yakınları için son derece önemlidir.” dedi.

Ölsem de bu parayı bulamazdım

Daha önce bazı hastalıklar için sadece Batı illerinde tedavi olabilen hastalar, şimdi D.Ü.Hastanelerinde şifa buluyor. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Kliniğinde yapılan yapay mesane ile şifa bulan hastalardan biri olan Mustafa Atakay (64) bölgede gittiği her hastanenin kendisini İstanbul veya Ankara’ya sevk edeceklerini söylediğini belirterek: ‘’ Bu illere gitmek için 25-30 bin TL. paraya ihtiyaç olduğunu öğrendim. Ölsem de bu miktarda bir parayı bir araya getiremezdim, çocuklarım beni götüremezdi. En son kendi memleketimdeki Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Kliniğine geldim. Beni hemen yatırdılar. Daha sonra bana yapay mesane ameliyatı yaptılar. Ağrılarım kesildi sağlığıma kavuştum. Bana iyi baktılar, bundan iyisi olamaz. 25 kuruş bir paramda gitmedi. Başta Yaşar Bozkurt Hoca ve ekibine, hastane yönetimine teşekkür ederim. Keşke Yaşar Hoca gibi 10 doktor daha olsa memleketimize faydası olurdu. Onlara minnettarım. ‘’ şeklinde duygularını dile getirdi.

IMG_8820  IMG_8817

SOSYAL - MEDYA