Hastalara Moral Tiyatrosu

5

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği bugün ilk kez tiyatro gösterisi düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah ATLI’nın desteği ile Murat Fidan’ın yönetiminde servisimizde bugün ilk kez tiyatro gösterisi düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Tiyatrasi Tiyatro Topluluğunun katılımıyla gerçekleştirilen tiyatro gösterisine hastalarda katılarak; oyunun son kısmında bir hastamız oyuncu olarak yer de aldı. Doç. Dr. Abdullah ATLI, şizofreni, bipolar bozukluk, melankolik depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi hastalıkları olan hastaların sıklıkla yattığı servisimizde hastalarımızı toplumun içinde tutma ve sanatı sevdirme adına tiyatro etkinlikleri her ay düzenlenecek dedi.

Doç. Dr. Abdullah ATLI, “Psikiyatrik hastalıklar insanlık tarihi kadar eski rahatsızlıklardır. Melankoli kavramının ilk Hipokrat M.Ö 400’lü yıllarda depresyon için kullanmış olup halen depresyonun bir türü için kullanılmaya devam etmektedir. Bununla beraber sanılanın aksine psikiyatrik hastalıklar tedavisi mümkün olan hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavileri için ilaçlar, psikoterapiler, psikosomatik tedaviler (Elektro konvulsif terapi gibi), psikososyal müdahale ve öneriler kullanılmaktadır. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği olarak bu tedavilerin hepsini etkin olarak kullanmaktayız. Keza halk arasında şok tedavisi olarak da bilinen Elektro konvulsif terapiyi (EKT) Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapan 3 klinikten biriyiz.” dedi.

ATLI, psikiyatri hastaların bir kısmı; bu tedavi yöntemleri bulunmadan önce, toplumdan dışlanan, damgalanan, kapalı bir odada kilitli tutulan, bazen de içine şeytan kaçmış denilerek yakılan kişilerdi. Ancak son yüzyılda modern yataklı klinikler kurularak hastalarımız hak ettikleri şekilde yatırılarak tedavi altına alınmaktadır. Hastalarımız ortalama 3 hafta ile 3 ay arası uzun yatış sürelerinde takip edilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle 24 kişilik yataklı servisimizde farmakolojik tedavi, psikoterapi, EKT gibi tedavi yöntemleriyle beraber hastalarımız için psikososyal yöntemlere de başvurmaktayız. Bu amaçla servisimizde hastaların yatakhaneleri dışında dinlenebilecekleri ve beraber oturup televizyon izleyebilecekleri geniş bir salon bulunmaktadır. Ayrıca kitap okumaları için çeşitli kitapların bulunduğu kitaplık köşesi, masa tenisi oynayabilecek ekipmanlar bulunmaktadır. Bununla beraber belli aralıklarla film gösterisine hastalar katılmaktadır. ”dedi.

1 2 3 4 6