Hasta Uyutulmadan Beynindeki Tümör Ameliyatla Alındı

DSC 3664

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde bölgede ender yapılan ameliyatlardan biri gerçekleşti. Beynindeki tümör yüzünden konuşma ve yürüme güçlüğü çeken 28 yaşındaki Semih Öner isimli hasta uyutulmadan beynindeki tümör başarılı bir operasyonla alındı.

Dicle Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Teyfik Yılmaz, Doç.Dr. Yahya Turan ve Anesteziyoloji – Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Feyzi Çelik’ten oluşan ekip tarafından gerçekleşen ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu.

“Konuşma ve hareketleri gözlemlemek için hastayı uyutmadan ameliyat yaptık”

Yaptıkları ameliyatla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Teyfik Yılmaz, hastanın sağ tarafında güçsüzlük ve konuşma bozukluğu şikayeti ile kendilerine başvurduklarını söyledi.
“Yaptığımız tetkiklerde beyninde bir tümör tespit ettik. Bu da konuşma merkezine, kol bacak hareketlerini sağlayan merkeze çok yakın olduğundan dolayı öncesinde haritalamasında yaptık. Bu yüzden uyanık yapmaya karar verdik. Çünkü tümörün net sınırları belli değil, konuşma merkezine de kol bacak hareketleri merkezine yakın olduğu için eş zamanlı olarak orada farklı bir sorun ile karşılaşmayalım diye hastamızla konuşarak, konuşmasını ve kol bacak hareketlerini değerlendirerek tümörünü çıkardık. Aynı zamanda navigasyon sistemi de kullandık, sınırları belli olmadığı için, bununla birlikte ameliyatımızı gerçekleştirdik. Hastayı uyuttuğumuz zaman bizimle devre dışı kalıyor, tam uyutmuş oluyoruz, kol bacak hareketlerini değerlendiremiyoruz. Orada hasarlar oluşabilir, ama uyanık yaptığımız zaman hastanın konuşmasını değerlendiriyoruz, herhangi bir etkilenme durumu olduğunda ameliyatı orada sonlandırabiliyoruz hastamız zarar görmeden. Kol bacak hareketlerinde sıkıntı ortaya çıktığında, etkilenme başladığı zaman orada ameliyatı sonlandırıyoruz. Amacımız hastayı en iyi şekilde tedavi etmekti, bu yüzden ameliyatı uyanık olarak gerçekleştirdik. Dedi.

Daha sonra konuşan hasta Semih Öner ise beyninde kitle olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Benim beynimde kitle vardı. Teyfik hocam ve ekibi beynimdeki kitlemi aldı. Sağ tarafta uyuşmalar ve hareket eksikliği vardı, şu anda yok. Allah onlardan razı olsun. Ben ameliyatı hatırlıyorum, doktorlar benimle konuşuyordu, sohbet ediyordu. Benim önceki halim hiç iyi değildi, şu an çok iyi durumdayım. Sağ tarafım felç gibiydi hocalarımızın sayesinde sağlıma kavuştum.

DSC 3654 DSC 3655 DSC 3664