Kalp Hastanemiz Bölgemizde Referans Hastane Konumunda

DSC 2252

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Faruk ERTAŞ “2015 yılından beri merkezimizde bacak, ayak, kol ve şahdamar tıkanıklarına ileri teknolojik cihaz ve malzemeler eşliğinde Amerika ve Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan tüm yöntemler kullanılarak başarılı bir şekilde müdahale edilebilmektedir. Dicle üniversitesi kalp hastanesi olarak bu süre zarfında yüzlerce hastaya başarılı girişimlere imza attık. Merkezimiz bu konuda bölgemizde referans hastane olup tecrübemiz anımsanmayacak düzeydedir”. dedi.

Bölgemizde en sık görülen bacaklarda atardamar tıkanıklığı

Bacaklarda damar tıkanıklığı nasıl oluştuğuna dair bilgi veren Doç.Dr.Faruk Ertaş ;Bacakların damar hastalığı, damarların içinde oluşan darlıkla başlar ve giderek ilerler. Bütün damarlar hasta olmasına karşın, uyluk ve diz altındaki atardamarlar vücudun bazı damarlarında daha ileri düzeyde hastalık olur, giderek artan daralma günün birinde bacak damarının bir bölümün tamamen tıkanması ile sonuçlanır. Tıkanıklığın uzunluğu, tıkalı damarın yeri ve yan yollarda aşağıya taşınan kan miktarına göre hastaların şikayetleri farklılık gösterebilir. Damar tıkanıklığı olan bazı hastalarda şikâyet ve belirti olmayabilir. Damar hastalığına bağlı en yaygın şikayet yol yürümekle, koşmakla, merdiven çıkmakla baldırlara, uyluk çevresindeki ve kalçadaki adalelere gelen ve genellikle kramp şeklinde olan ağrıdır. Yürümekle gelen bir ağrının en önemli özelliği, kişi durduğunda ağrının 3-5 dakika geçmesi yürüdüğünde tekrar başlayabileceğini ifade etti.

Tedavi için Damar tıkanıklığının olmasından ziyade, hastada neden olduğu şikâyetler daha önemlidir.

Şikâyetlerin derecesi ile hastanın ve bacağının ne olacağı arasında doğrudan bir ilişki olduğu vurgulayan Doç. Dr. Ertaş  “ Örneğin yürüyüş ağrısı oluşturan bir damar tıkanıklığı genelde hastada rahatsızlığa neden olurken, istirahatte ağrı ve ayakta yaralar oluşturmuş olan damar tıkanıklığı ise bacağın kesilmesi riski taşır. Hastanın şikâyetlerini dinleyerek ve başta bacaklardaki nabızlarının muayenesi ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Ancak daha detaylı değerlendirme gerektiği zaman damar darlık ve tıkanıklarının anlaşılmasındaki başlıca görüntüleme yöntemleri renkli Dopplerultrasyon,  bilgisayarlı tomagrafik anjiografi ve anjiodur. Hastanın şikâyetlerine ve olayın aciliyetine göre tedavi planlanır. Önce risk faktörleri kontrol altına alınır ve hasta daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşturulur” dedi.

Daha uzun süreli sonuçlar alınabilmektedir

Bazı hastalarda ilaçlar ve yaşam tarzındaki değişiklikler yeterli olmadığının altını çizen Doç.Dr.Faruk Ertaş , “Özellikle kısa mesafelerde yürüme ağrısı olan yada istirahatte ağrı, ayaklarda yara ve kangren olan durumlarda bu tedavi tek başına yeterli değildir. Bu durumlarda tıkalı damarların açılarak ayağa ve bacağa giden kan akımının artırılması gereklidir. Ayağın ve bacağın kan akımının artırılması tıkalı damarların balon yada stentlerle açılması yada damar ameliyatları ile mümkündür. Tıkalı damarlar anjiyo altında balon ve stent gibi yöntemlerle rahatlıkla açılabiliyor. Bu yöntem genellikle lokal anestezi kullanılarak çoğu kez kasıktan damarın içine ilerletilen teller, kateterler, balonlar ve stentler aracılığıyla gerçekleştirilr.Son yıllarda bu alanda büyük ilerlemeler olmuştur ve eskiden açılamaz sanılan damarlar ,uzun tıkanıklar artık açılabilmekte ve yeni geliştirilen  stentler ,ilaçlı balon yöntemiyle  çok daha uzun süreli sonuçlar alınabilmektedir.” şeklinde konuştu.

DSC 2252 DSC 2268