Dünya Alzheimer Günü

a atli

21 Eylül Dünya Alzheimer günü münasebetiyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri anabilim dalı günün anlamına binaen bir açıklama yaptı.

Doç. Dr. Abdullah ATLI tarafından yapılan açıklamada, Demans (bunama), sinir hücreleri ve sinir hücreleri arasındaki bağlantıların bozulmasıyla ortaya çıkan beyindeki bilgi işleme süreçlerinin bozulduğu bir sendromdur. Demans ortalama her beş kişiden birinde görülmekte olup, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre günümüzde dünyada 35,6 milyon kişinin demans tanısı olduğu ve her yıl yeni demans vaka sayısının yaklaşık 7,7 milyon olduğu bildirilmektedir dedi.

ATLI, Demans vakalarının yaklaşık 70’ini 1907 yılında Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve onun ismi ile anılan Alzheimer tipi demans hastalarından oluşmaktadır. Türkiye’de 400 bin kadar Alzheimer vakası olduğu tahmin edilmektedir diyerek, Alzheimer hastalarında en önemli risk faktörü yaş (60 yaş sonrası her 5 yılda 2 kat risk artmakta), genetik faktörler olup; eğitim seviyesinin düşük olmasının, depresyon, sigara kullanımı, kadın cinsiyeti, menapozda östrojen tedavisi, kafa travmaları, geçirilmiş enfeksiyonların da riski artırdığı bilinmektedir. Alzheimer hastalığı için tarif edilen bazı risk faktörleri değiştirilemezken, bazılarının (kan basıncı kontrolü, obesite, sigara, yüksek kolesterol, diabet, devamlı mental ve fiziksel aktivitenin sağlanması ve akdeniz tipi diyet gibi) düzenlenmesi hastalığın görülme oranlarını azaltılabilir. Bunlarla beraber yüksek eğitim düzeyinin de hastalığı önlemede koruyucu olduğu unutulmamalıdır dedi.

Doç. Dr. Abdullah ATLI , Alzheimer hastalarında görülen unutkanlık, davranış ve kişilik değişiklikleri, depresyon, psikotik belirtiler (insanlardan şüphelenme, saçma konuşma, evden kaçma gibi) entelektüel fonksiyonlarda yıkılma, özbakımda azalma, ilerleyen dönemde yatağa bağlı hale gelme önemli belirtiler arasındadır. Alzheimer hastalarının tedavisi bölgemizde sıklıkla gecikmektedir. Bu gecikmenin en önemli nedeni sinsi seyretmesi ve en sık belirtilerden olan unutkanlığın hem hasta hem de yakınları tarafından yaşlılığın doğal seyri olarak görülmesidir. Keza hastalığın ilk dönemlerinde hastanın yakın hafızasında bozulma olmakta ve 20-30 yıl önceki olayları hatırlarken bazen dün ne yediğini hatırlamaz. Hasta yakınları uzak geçmişi iyi hatırlayan hastanın demans olduğunu kabullenmezler.

Alzheimer hastalığı için mevcut olan tedaviler kesin tedaviyi sağlamamaktadır. Ancak bazı yöntemlerle (ilaç tedavileri ve bakım-rehabilitasyon uygulamalarıyla) hastalık süreci yavaşlatmakta, hastalar daha uzun ve daha kaliteli yaşama imkanı bulmaktadır.

Alzheimer hastalığı önemli bir halk sağlığı sorunu olup, hastalığın erken tanınması, farkındalığın artırılması ve hasta-hasta yakınlarına bakım ve desteğin artırılmasına yönelik olarak her yılın 21 Eylül günü Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilmektedir dedi.