Aşırı Sıcaklar Çocuklarda Böbrek Taşı Riskini Artıyor

DSC 251219270

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mansur DAĞGÜLÜ; Bölgemizde son zamanlarda aşırı sıcaklıklar nedeniyle vücutta  sıvı kaybının  çok fazla  olduğunu ve  bu durum ise özellikle çocuklarda böbrek taşının daha sık görülmesine yol açtığını bildirdi.

Taş hastalığının görülme sıklığı bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirten  DAĞGÜLÜ:              “Ülkemizde  de en sık Güneydoğu  Anadolu Bölgesinde görülüyor bunun en önemli nedeni iklim, beslenme ve genetik faktörler, bölgede genelde kırmızı et ve hayvansal gıdaların tüketilmesi  çok yaygın olduğundan ve Hava sıcaklığının çok  yüksek olmasına rağmen sıvı tüketimin  yetersiz olması, asitli içecekler  ,tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi taş oluşumunu artıran en önemli etkenlerdir”. Dedi.

Doç.Dr.DAĞGÜLÜ :Böbrek taşı, Çocuk ve bebek dahil  her yaş grubunda görülebilir. Çocuk ve bebeklerde taş hastalığının belirtileri ;huzursuzluk, bulantı ,kusma, ishal ,ateş ,kilo kaybı ,karın ağrısı çocuğun sararması, solması taş yönünden şüphelendirici şikayetlerdir.  2000 yılından sonra çocuk hastalıklarında, taş hastalığı  3-4 kat artış olmuştur bu artış özellikle  kız çocuklarında daha belirgindir, artışın en önemli nedenleri; Çocuklara verilen  gıdalar, tam olarak idrar yolu enfeksiyonların tedavi edilememesi, idrar yollarındaki anatomik bozukluklar , Ailede taş hastalığının olması ,metabolik bozukluklar ve bölgesel nedenlerdir. Çocuklarda böbrek taşının erken teşhisinin önemli olduğunu vurgulayan DAĞGÜLÜTaşlar tıkama yapıyorsa beraberinde enfeksiyon oluşturabilir  sonuçta devamlı enfeksiyon ve tıkanıklığa maruz kalan böbrekler de kaybedilme riski meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle idrar yolunda tıkanıklığa yol açan taşlara biran önce cerrahi yöntemle müdahale etmek gerekir, D.T.F.H Üroloji kliniğimiz  de 1 yaş altında olup böbrek taşı tespit edilen 50 hastamıza ultra mini- PNL adı verilen ve sırtta 0,5 cm lik kesi ile böbreğe girilerek başarılı ameliyatlar yaptık, Kliniğimiz Türkiye de en çok çocuk taş ameliyatı yapılan merkezlerden biridir. diye konuştu.