26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

DSC 2310

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Abdullah ATLI, ”Bağımlılık yapıcı madde kullanımı en sık 18-24 yaş grubunda başlayan önemli bir halk sağlığı sorunudur.”

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ATLI: Sigara, alkol, esrar, kokain, kafein, opioidler (eroin, morfin gibi), halüsinojenler (LSD, ekstazi gibi), inhalanlar (benzen, tolüen gibi), sedatif hipnotikler başlıca bağımlılık yapan maddelerdir. Maddeler zihinsel ve davranışsal aktiviteleri etkileyerek nöropsikiyatrik belirtilere yol açar ve böylece psikiyatrik bozukluklara neden olmaktadırlar, dedi.

Ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında ip uçları veren Doç.Dr.ATLI:  “Çocuk yaş grubunu da etkileyebilen madde kullanım bozukluğu (madde bağımlılığı) için ailelerin psikiyatri profesyonellerine başvurmasına yardımcı olacak ipuçları bunlardır: aniden ortaya çıkan davranış değişikliği,  sinirlilik, gereksiz tepki, endişe, sıkıntı ya da neşe, dalgınlık, dikkatsizlik, sabit ve donuk bakış, uyuklama, uyku bozuklukları, yürümede dengesizlik, halsizlik, yorgunluk, yüzde solukluk, gözlerde kanlanma, isteksizlik, ağızda kuruluk, salyada azalma, ellerde titreme, terleme, arkadaşları dışında yeni arkadaşlar edinme, çevre değiştirme, sorumluluktan kaçma, aşırı para harcama, aile ve yaşanılan çevreden kopma, yalnız kalma eğilimi ,okulda başarısızlık, devamsızlıktır. Bu gibi hal ve hareket değişikliklerine dikkat edilmelidir” dedi.

Diyarbakır ilimizin en önemli sorunlarından biri esrar bağımlılığı olduğunu anlatan Atlı; Maalesef esrar üretimi ve kullanımı şehrimiz ve bölgemiz için ciddi bir problem haline gelmiştir. Bundaki en önemli faktörler ise esrarın bağımlılık yapıcı bir madde olarak görülmemesi ve üretiminin fazla olmasıdır. Ayrıca esrar kullanımı psikotik bozukluk dediğimiz ve şizofreni benzeri belirtilerle seyreden bazen de kalıcı olabilen psikiyatrik hastalığa sebep olmaktadır. Her ay yüzlerce hasta bu nedenle psikiyatri polikliniğimize başvurmakta ve bu hastalar ayaktan ve yatırılarak tedavi ettiklerine belirten Doç.Dr.ATLI ; Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir. Bölgemizde esrar başta olmak üzere uyuşturucu kullanımında artış olduğu ve bunun halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda yasal olmayan bu maddelerin kullanımını önlenmesi ve tedavi edilmesi başta sağlık birimleri ve güvenlik birimleri olmak üzere toplumun her kesimini ilgilendiren bir durum olduğunu 26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Trafiği ile Mücadele Günü vesilesiyle hatırlatmak isterim, diye konuştu.

DSC 2310

DSC 2316