Türkiye’de Model Olan Acil Travmatoloji Hastanesi

14
Türkiye’de hastane binasından bağımsız inşa edilen nadir Acil Travmatoloji Hastanesi olan ve ülke genelinde model gösterilen Acil Travmatoloji Hastanesinde tüm acil branşlar bir araya toplandı.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ana binasından bağımsız 11 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edildiğini belirten Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu,  “Acil Travmatoloji Hastanemizde tüm acil branşları bir araya toplanmıştır. “ dedi.
Acil Travmatoloji Hastanesi hakkında bilgi veren   Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu;  ”Hastane oturum  alanı 2 bin 300 metrekare olan Acil Travmatoloji Hastanesi bünyesinde  48 yataklı acil servis, 45 yataklı cerrahi ve dâhili yoğun bakım üniteleri, 43 yataklı yanık ve plastik yoğun bakım olmak üzere toplam 136 yatak, 2 ameliyathane, merkez ve acil laboratuarlar, Radyoloji bölümü ile Tomografi, röntgen ve USG gibi önemli cihazlar bulunuyor.” şeklinde açıkladı.
Acil Servis ve Travmatoloji Hastanesinin Türkiye’de model olarak gösterildiğini de belirten Kadiroğlu, Acil Travmatoloji Hastanesinde zamanında yapılacak doğru müdahaleler ile acil vakalardaki ölüm oranlarında düşüş olduğunu belirtti.
“Tüm acil branşlar bir arada toplandı”
Türkiye’de hastane binasından bağımsız olarak hizmet veren  nadir acil kompleksi olan Acil Travmatoloji Hastanesinin içerisinde,“Kadın Doğum, Ortopedi, Radyoloji, Göz ve KBB muayene ve müdahale odaları zemin kat içerisinde oluşturuldu. Kompleks bünyesinde mevcut olan Acil Radyoloji bölümünde de dijital röntgen, ultrasonografi, bilgisayarlı Tomografi cihazı ve tüm hastaneye hizmet verecek olan portabl röntgen cihazıyla hastanın tüm görüntüleme işlemleri hiçbir hasta yakınına gerek kalmadan hızlı bir şekilde yapılıyor. Yine zemin katta mevcut olan cerrahi müdahale odası, ameliyathane standardında planlanmış ve Lokal Anestezi altında yapılabilecek cerrahi müdahaleler yapılmaktadır ‘’ şeklinde açıkladı..
“Uzman doktorlar 24 saat görev yapıyor.”
Hastanede 24 saat esasi ili hizmet verildiğini belirten Profesör Dr. Ali Kemal Kadiroğlu,  komplekste birçok branşın tek kompleks çatısı altında toplandığını, bu birimlerde alanında uzman doktorların görev yaptığını söyledi.
Kadiroğlu;   ‘Hasta tedavinin seyrine göre ihtiyaç duyduğunda ortopedi, dâhiliye, genel cerrahi gibi branşlara yönlendiriliyor. Yani bu branşlar bir nevi acil kompleksinin arka bahçesi gibi çalışıyor.’’ dedi.
“Türkiye’de örnek model ”
Bu acil  projesindeki amaç  daha başarılı bir sonuç elde etmek olduğunu belirten Profesör Kadiroğlu, bu kapsamda özellikle acilde meydana gelen gecikmelerin de ortadan kaldırılmış olduğunu söyleyerek; “Hastalara anında ve doğru müdahaleyi sağlayan bir sistem kurduk. Hastanemiz bu yönüyle Türkiye’deki hastanelere model olarak gösteriliyor. ’’ dedi.
“Bu kompleks bölgede büyük ihtiyaçtır”
Dicle Üniversitesi Hastanelerinde şu anda 400 yataklı yoğun bakım ünitesi ile  hizmet verdiklerini belirten Profesör Kadiroğlu, buna rağmen bölgedeki ihtiyacı karşılayamadıklarını söyledi.
Kadiroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; ,  ‘’Bu kompleks bölgede büyük ihtiyaçtır. Bölgedeki 10 Milyonluk nüfuza hizmet veren tek 3’üncü basamak üniversite hastanesiyiz. Mardin, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Van, Bitlis ve Hakkâri’den çok yoğun hasta sevki alıyoruz. Bu nedenle boş kalan binalarımızı da yoğun bakım olarak değerlendiriyoruz. “

Sağlık Turizmi

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri sadece bölgemize değil, komşu ülkeler başta olmak üzere tüm Ortadoğu ve Asya ülkelerine de hizmet vermektedir. Bu hizmet, Diyarbakır’ın tarihi ve coğrafik konumundan ileri gelen bir misyondur.