D.Ü de Bipolar Bozukluğu Olan Vatandaşlar Tedavi Ediliyor

DSC 071516515

Doç.Dr. Abdullah Atlı, Her hafta Çarşamba günleri Bipolar  bozukluğu olan vatandaşlar  D.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hatalıkları Polikliniğine gelerek tedavi olabileceklerini söyledi.

Bipolar bozukluk yani diğer adıyla manik depresif hastalığı olan ve Dünyada yıllardır kutlanan “30 Mart Dünya Bipolar Günü” D.Ü. Tıp Fakültesi Hastanelerinde de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Psikiyatrik hastalıklar bilinenin aksine insanlık tarihi kadar eski hastalıklar olduğunu ifade eden Doç.Dr. Abdullah Atlı; “ Bipolar bozuklukla ilgili Yunan, Hindu ve İncil literatüründe  bile yazılara rastlanmaktadır.” dedi.

.Dünya Bipolar Günü’nün amacı, hastalık konusunda toplumsal duyarlılığı, bilgiyi ve eğitimi artıracak faaliyetler aracılığı ile tüm dünyada farkındalık yaratmak; toplumsal damgalamayı ortadan kaldırmaya yardımcı olmak; bipolar bozukluğunun tedavi edilebilirliğini vurgulamak olduğunu belirten Doç.Dr. Abdullah Atlı, her yıl 30 Mart’a ünlü Ressam Vincent Van Gogh’un doğum gününde kutlandığını ve Van Gogh’ın da Bipolar bozukluk hastası olduğunu belirtti.

Bipolar Bozukluğu nedir?

Atlı, Bipolar Bozukluğunu şöyle anlattı: “Halk arasında manik depresif  hastalık olarak bilinen Bipolar bozukluk, taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin olduğu, duygusal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastalık belirtilerinin tam düzeldiği fakatmanik ve depresif atakların yaşam boyu görülebildiği bir ruhsal bozukluktur. Bipolar bozukluğun dünya üzerindeki yaygınlığının yüzde 7 olduğu tahmin edilmektedir. Bununla beraber Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm hastalıklar içinde en çok işlevsellik kaybına yol açan on hastalıktan dördünü psikiyatrik hastalıklar oluşturmakta olup bu hastalıklar majör depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluk olarak sırlanmaktadır.”

Tedavisi Mümkün

Günümüz şartlarında bipolar bozukluk başarılı bir şekilde tanınmakta ve etkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Ancak hastalığın yineleyici doğası hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları arasında sürekli bir işbirliğini gerektirmektedir. Etkili takip ve tedaviyle hastaların bazen ömür boyu atak geçirmeden yaşamlarını sürdürmesinin mümkün olabilmektedir. Tıpkı diyabet hastalığı ya da kalp hastalıkları gibi bipolar bozukluğun da bir tıbbi rahatsızlık olduğu bilinse de, ülkemizde hastalığa yönelik damgalama maalesef hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasını engellemekte, erken tanı ve etkili tedavi almalarını aksatmaktadır.

Dr. Atlı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniklerinde her hafta Çarşamba günleri  Bipolar bozukluğu olan vatandaşların muayene edildiğini, Bipolar bozukluğu  olan vatandaşların Çarşamba günleri D.Ü. Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine gelerek tedavi olabileceklerini söyledi.

Sağlık Turizmi

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri sadece bölgemize değil, komşu ülkeler başta olmak üzere tüm Ortadoğu ve Asya ülkelerine de hizmet vermektedir. Bu hizmet, Diyarbakır’ın tarihi ve coğrafik konumundan ileri gelen bir misyondur.