1-7 Nisan Kanser Haftası

1

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla, Gaffar Okkan Anadolu Lisesi’nde "Kanserde Korunma Haftası" konulu konferans düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimlik Sosyal Komitesi ve Diyarbakır Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta, öğretmen ve öğrencilere kanserle mücadele hakkında bilgi verildi.

Gaffar Okkan Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe  Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.İlker Kelle, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüsamettin Atlı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yrd. Doç.Dr.Gülten Toprak, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhemşiresi ve Sosyal Komite Başkanı Rahime Atlı, Gaffar Okan Anadolu Lisesi Müdürü Metin Çaçan ,öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın Açılış konuşmasını yapan Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüsamettin Atlı “ Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bir çok alanda etkinlikler yapıyoruz, eğitim alanında yaptığımız çalışmalar Türkiye çapında ses getirmişti ama sağlık alanında eksikliklerimiz vardı. Bu sağlık alanında bizlere destek ve katkı sunan başta Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Sosyal Komite ’ye ve Dicle Üniversitesindeki değerleri hocalarıma, öğrencilerimize ve bizlere aktardıkları bilgiler için teşekkür ediyorum”. dedi.

Böyle etkinliklerin devam edeceğine belirten Atlı; Önümüzdeki günlerde de Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Sosyal Komitesi ile birlikte bunun gibi yaklaşık on adet etkinlik yapmayı düşünüyoruz. diye konuştu.

Daha sonra söz alan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.İlker Kelle; Bizler doktor olarak sağlık hizmetini sadece hasta  olmuş kişilere vermiyoruz toplumun her kesime sağlık hizmeti veriyoruz, hastalıklara karşı toplumu bilinçlendirmek ve alınması gereken tedbirleri anlatmakta bir sağlık hizmetidir. Böyle sosyal etkinliklerin toplumu hastalıklara karşı alınacak önlemler hakkında epey yararlı olacağına inanıyorum dedi.

Kanser 2030 yılına kadar ölüm nedenleri arasında birinci yükselecek

Konferansta Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı Dr.Öğrt .Üyesi Zuhat Urakçı “Kanser” konulu sunum yaptı.

Dr. Öğrt.Üyesi Zuhat Urakçı yapmış olduğu sunumda ;Kanser, çağımızın önemli bir sağlık sorunu olup tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp-damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Sıklığı hızla artarak 2030 yılına kadar ölüm nedenleri arasında birinci sıraya yerleşeceği ön görülmektedir. Diye konuştu.

Dr. Urakçı; Kansere yol açan sigara, alkol, obezite ve fiziksel inaktivite gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin en önemli özelliği önlenebilir bir hastalık olmasıdır. Bu nedenle kanserden primer koruma amacı ile bu risk faktörleri ile mücadele konusunda bilgilendirme yapılması ve farkındalık yaratılması önem arz etmektedir erken tanı ve tedavi için geç kalınmaması gerekir.

Bıçak değerse yayılır fikrine itibar etmeyin

Tanı için biyopsinin önemli olduğunu belirten Urakçı; Tanı için biyopsi gerekmekte olup halk arasında “bıçak değerse yayılır” fikrine itibar edilmemelidir. Son yıllarda kullanmaya başladığımız hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapiler kanser tedavisinde umut vaat etmektedir, diye konuştu.

Sunum öğrencilerinden gelen sorulanların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Konferans sonunda emeğe geçenlere Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hediyeler verildi.

1 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15