35,10,0,50,1
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1

Kalp Hastanesi

Onkoloji Hastanesi

Bölgenin en büyük kanser teşhis ve tedavi hastanesi olan Onkoloji Hastanemizde Medikal Onkoloji ve Radyasyon

e randevu1 e sonuc yemek1 e rehber gebe son1

Parkinson Hastası Jel Yöntemi İle Hayata Yeniden Tutundu

1

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde tedavi edilen 75 yaşındaki Parkinson hastası kadın, üniversitede ilk kez uygulanan jel yöntemi ile hayata yeniden tutundu.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Uğur ÇEVİK ve Gastroenteroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Feyzullah UÇMAK'ın öncülüğünde oluşturulan ekip, Diyarbakır'da ilk kez Parkinson tedavisinde yeni bir tedavi yöntemi uyguladı. Çalışmalar kapsamında tek başına yürüyemeyen 75 yaşındaki Gevri KARAHAN'a özel bir pompa vasıtası ile beyne sürekli ve sabit hızda dopamin uyarısı sağlayan jelin uygulanması ile hastanın hayat kalitesi belirgin bir şekilde arttırılarak taburcu edildi.
Diyarbakır'da ilk kez uygulandı
Yapılan tedavi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Uğur ÇEVİK, KARAHAN'ın ileri evre Parkinson hastası olduğunu söyledi. Hastanın tablet ile tedavi edildiğini kaydeden Prof. Dr. ÇEVİK, ancak bu tedavide istedikleri yanıtı alamadıklarını ifade etti. Hastanın hastaneye ilk geldiğinde yatağa bağımlı ve hareketsiz olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Uğur ÇEVİK, "Hastanın istemsiz hareketleri bulunuyordu. Bizlerin donma dediği kapanmaları vardı ve Parkinson hastalarına yönelik kullanılan tabletlerden günde ortalama 8 adet kullanıyordu. Bu tedavi yönteminden fayda görmüyordu. Hastanemizde Gastroenteroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Feyzullah UÇMAK hocamızın yardımıyla, PEG-J dediğimiz bir uygulama yaptık ve ilacın bağırsaktan emilmesini sağladık. Ondan sonra jel tedavisi verildi ve hastamız tedaviden ciddi fayda gördü. Bu tedavi yöntemi Batman, Mardin, Van, Muş, Bitlis, Siirt ve Bingöl gibi çevre illerde yapılmıyor. Bu tedaviyi bölgede ilk kez uygulamış olduk. Diğer illerdeki Parkinson hastaları da Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde uygulanan bu tedaviye kolaylıkla ulaşabileceklerdir" dedi.
Parkinson hastası Gevri Karahan'ın oğlu Bedirhan KARAHAN ise, annesinin daha önce günde ortalama 8 tablet kullandığını ve uygulanan jel tedavisi ile hayat kalitesinin belirgin bir şekilde arttığını belirterek doktorlara teşekkür etti.

2

1