• 0850 480 21 00

Sepsis Farkındalık Ayı Ve 13 Eylül Dünya Sepsis Günü

8
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi konferans salonunda “ SEPSİS FARKINDALIK AYI ve 13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ” nedeniyle sempozyum düzenlendi.
Sempozyumun açılış konuşması yapan Dicle Üniversitesi Rektör yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu “Her yıl 13 Eylülde dünyada ve ülkemizde sepsis farkındalığını anlamak , bunu topluma ve çalışanlara aktarmak amacıyla böyle bir sempozyum düzenledik. Sepsis bilindiği üzere vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonuncunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olan bir durumdur. Bu nedenle tüm hastane çalışanlarının çok dikkatli olmaları ve sepsisin erken dönemde tanımaları ve tedbir almaları gerekmektedir.
Toplum kökenli sepsisin önlenmesinde El Hijyeninin  çok önemli olduğunu belirten Kadiroğlu ; Tüm dünyada kabul edilen geçerli standart uygulama el hijyenidir ,toplumda da ve hastane içerisinde de bu böyledir. El hijyeni özellikle yoğun bakımlarda çalışanların çok dikkat etmesi ve önem vermesi gereken bir uygulama olduğunu dile getirdi.
Başkanlığını Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Kemal Çelen’in yaptığı sempozyumda sırasıyla Dr.Öğr.Üyesi Fatma Yılmaz Aydın “Sepsis Tanımı ve Epidemiyolojisi”  Doç.Dr. Recep Tekin “Sepsis Tanısında Yeni Biyobelirteç ve Mikrobiyolojik Yöntemler” Prof.Dr.Murat Ok  “Sepsis İlişkili Organ Disfonksiyonları” Prof.Dr. Gönül Ölmez Kavak “Sepsiste Tedavi Yaklaşımları” Dr.Öğr.Üyesi Emre Aydın “Sepsiste Ekstrakorporeal Tedavi ve Enfeksiyon hemşiresi Zülfiye Özataş tarafından “Sepsiste Hemşirelik Bakımı” konularında sunumlar gerçekleştirildi  Sempozyum soru ve cevapların ardından sona erdi.
 1
2