35,10,0,50,1
0,2,1,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,1

Kalp Hastanesi

Onkoloji Hastanesi

Bölgenin en büyük kanser teşhis ve tedavi hastanesi olan Onkoloji Hastanemizde Medikal Onkoloji ve Radyasyon

8 Eylül “Dünya Kistik Fibrozis Günü”

2

8 Eylül “Dünya Kistik Fibrozis Günü” nedeniyle Dicle Üniversite Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Velat Şen, Kistik Fibrozis hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Doç. Dr. Velat Şen, 8 Eylül Dünya Sağlık Örgütü’nün kararıyla “Kistik Fibrozis Günü” olarak belirlendiğini belirterek “ Kistik Fibrozis sistemik bir hastalık ,solunum yollarında özellikle akciğeri başta olmak üzere birden çok organı etkilemektedir. Hastalık multi sistemik olduğu için akciğerle beraber özellikle pankreas dediğimiz organımızı etkilemekte ve bu pankreasla ilgili bir takım fonksiyon bozuklukları gelişmektedir. Bu hastalığın sık görülen belirtileri özellikle doğduktan itibaren bebeklerde geçmeyen sarılık, ilk kakasını geç yapma, çocuklarda gelişme geriliği, bebekler doğduktan sonraki dönemde kilo almada duraksama gibi şikâyetler olabiliyor, özellikle ciltte terle ilgili sorunlar çıkabilir, bu hastaların terleri çok tuzlu olur, vücutlarında ciddi manada bir tuz kaybı yaşanır ve tuz takviyesi yapmayı gerektirir. Kistik Fibrozis Hastalığının erken tanısı çok önemli çünkü ne kadar erken tanınırsa erken tedaviyle, uygun tedaviyle hastaların yaşam süresi ve kalitesi belirgin derecede artar. 2015 yılından itibaren sağlık bakanlığının tarama programıyla birlikte artık erken tanı mümkün olabilmektedir. Alınan topuk kanında şüpheye rastladığımız çocuklara ter testi yapıyoruz. Sonrasında Kistik Fibrozis hastalığı varsa ona yönelik tedaviye başlıyoruz” dedi.

“Ülkemizde tanı konulan hasta sayısı 3 bin ile 4 bin arasında”

Kistik fibrozis bir ekip işi olduğunu, ailelerle beraber birlikte hareket ettiklerini aktaran Doç. Dr. Velat Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece çocuk göğüs hastalıkları değil, bununla beraber gastroenteroloji, endokyonoloji , fizyoterapi ve enfeksiyon bölümündeki doktorlarımızla beraber hareket ediyoruz. Ülkemizde de en az 20 bin civarından hasta olduğu düşünülüyor. Ancak henüz tanı alan hasta sayısı 3 bin ile 4 bin arasında. Demek ki, hastaların önemli bir kısmına tanı konulmamış. Bölgemize baktığımız zaman akraba evliliğinden dolayı Kistik Fibrozis hastalığını biraz daha fazla görmekteyiz. Kistik Fibrozis genetik bir hastalıktır. Anne veya baba taşıyıcı olduğu zaman hastalık ortaya çıkıyor. Tüm dünyada 8 Eylül Dünya Kistik Fibrozis günü olarak kullanılmakta. Bölgemizde Kistik Fibrozis merkezi olarak bir farkındalık oluşturmak, hem de aileleri bilgilendirmek amacıyla çeşitli aralıklarla hekim bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Bu nedenle Kistik Fibrozis gününü bir kez daha hatırlatıp özellikle büyüme, gelişme geriliği olan, sık tekrarlayan hışıltısı olan, öksürüğü olan, akciğer enfeksiyonları olan çocuklarımızın mutlaka Kistik Fibrozis merkezine yönlendirilmesini öneriyoruz.” Diye konuştu.

1

2