Yaşlılar Haftası Sempozyumu

1

Dünya Yaşlılar Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimlik Sosyal Komite Tarafından Kalp Hastanesi Konferans Salonunda Sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cafer Güloğlu ,Öğretim Üyeleri, Hastaneler Başhemşiresi Rahime Atlı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Diyarbakır İl Müdür ve yardımcıları, Kuruluş Müdürleri ve çok sayıda izleyici katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cafer Güloğlu, “Acil servimizde bizim en çok gördüğümüz yaşlı kesime olan yaklaşım hep şu oldu, yaşarken kıymetini bilmedikleri ama hastaneye düşüp öldükten sonra daha kıymetli olduklarını gördük, ama aslında öyle olmaması gerekiyordu çünkü bu insanlara yaşarken kıymet ve değer vermemiz gerekir”. Yaşlılık ve ihtiyarlık döneminin  bir kayıp dönem olduğunu belirten Güloğlu; Bu dönemde eğer uzun ömürlü olurlarsa en başta yakını, eşini, aile fertlerini, arkadaşlarını ve dostlarını kaybederler daha sonra da mevcut olan bazı fizyolojik uzuvlarda ve işlevlerde fonksiyon kayıpları başlar. Peki böyle bir durumda bunları neler mutlu eder, işte o zaman  bunları mutlu eden tek şey ailesinin, yakınlarının onlara gösterdiği sevgi ve saygı, Bizler ailelerimizden gördüğümüz , “biz annemize babamıza nasıl davranırsak inanıyorum ki çocuklarımızda bizlere öyle davranacak olmalarıdır”. Çünkü çocuklar anne ve babalarını model olarak alıyorlar. Yine bununla ilgili Kuran’ı Kerim’de geçen bir ayette “eğer yanınızda ihtiyarlanan bir veya daha fazla kişi olduğu zaman onlara of bile demeyin, onlara merhametle yaklaşın, onlara güzel sözler söyleyin ve onları kendi kanatlarınız altına alın.” Diye emir ediyor . Çünkü çocukken bizlere  şefkatle davranan bu insanlara bizlerinde  şefkatle yaklaşmamız gerekiyor ,diye konuştu.

Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu yaptığı konuşmada; İnsanoğlunun yeryüzündeki serüveni dünyaya gelişiyle başlar, bebeklik, çocukluk ,gençlik, erişkinlik ve nihayet yaşlılık dönemi şeklinde nihayete erer. Dünya Sağlık Örgütünün yaş sınıflandırılmasına göre 66 -79 yaş, orta yaş gurubu, 80-99 yaş, yaşlı nüfus olarak ifade edilmektedir. Ülkemizde Türkiye istatistik kurumunun yapmış olduğu araştırmada 2018 yılı itibariyle yaşlı nüfus toplam , nüfusun yüzde 9 ‘u kadardır. Toplamda 7 milyon 200 bin kadar yaşlı nüfusumuz var. Yaşlılar haftasının kutlanmasındaki amaç toplumda bir bilinç ve farkındalık oluşturmaya yönelik  olduğunu dile getiren Kadiroğlu; Neden kutluyoruz çünkü Yaşlılarımız, annelerimiz, babalarımız, dedelerimiz, ninelerimiz bunlar, bilginin, tecrübenin ,kültürün temsilcileridir ve bu bilginin yaşama dair tecrübeleri ve tabii kültürün geleceğe taşınmasında ve bunların yaşatılmasında esas rol oynayan faktörlerdir. Biz  bu anlamda büyüklerimize karşı sevgiyle ,şefkatle ,merhametle nezaketle, hürmetle davranmalı onların isteklerini ,taleplerini dinlemeli ve sabırla yerine getirmeye çalışmalıyız. Dedi.

Daha sonra sempozyumda sırasıyla Prof.Dr.Alpaslan Tuzcu “DİYABET”, Doç.Dr.Recep Tekin “BULAŞICI HASTALIKLAR” ,Doç.Dr. Yaşar Yıldırım “HİPERTANSİYON” ve Doktor Öğretim Üyesi Sefer Varol “ALZHEİMER” Hastalıkları konusunda sunumlar  yaptılar.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Sosyal Komite üyesi Hemşire Hüseyin Elbahadır yapmış olduğu stand up gösterisi  ardından Sempozyumda emeğe geçenlere Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadiroğlu tarafından teşekkür belgesi verildi.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 1516 17 18 19